Tere karşı deodorant mı? Bu, çözümün sadece yarısı çünkü ter, yeni oluşmuş olması şartıyla büyük ölçüde kokusuzdur. Terde hala farklılıklar var, ancak örneğin bir eş seçerken bilinçsizce algılanıyorlar. Bu “koku” birçok faktöre bağlıdır:
- Cinsiyet
- bağışıklık sistemi
- beslenme
- altta yatan hastalıklar
- hormon durumu
Diyet dışında, bu faktörler etkilenemez. Bu, doğal ve kişisel kokuyu yoğunlaştırır ve diğer insanlara, farkında olmadan diğer kişi hakkında önemli bilgiler sağlar. Kendiliğinden sempatilerin de kökenleri buradadır.
Hoş olmayan kokuya neden olan bakterilerdir. Ancak bir istisna vardır. Ergenlikte, hormonal etki aslında terlemeye hoş olmayan bir not verebilir. Gençler için, hafif terlemeyle bile bir koku oluştuğunda bu büyük bir yüktür. Özellikle erkek ergenlerde ter kısa sürede keskin bir şekilde keskinleşebilir. Diğer tüm insanlarda koku, ciltteki doğal bakterilerin sıcak, nemli bir ortamda ideal bir üreme alanı bulmasıyla ve koku yoğun bütirik asit üretildiğinde başlar. Tabii ki, özellikle ayaklar ve koltuk altları etkilenir, çünkü burada ter bezlerinin sayısı özellikle yüksektir. Su ve hafif sindetler ve havadar giysilerle yıkamak yardımcı olabilir.
Deodorantlar Ne Yapar?
Farklı şekilde çalışan farklı deodorant türleri vardır. Yapabilirsiniz:
- maske kokuları
- bakteri üremesini önlemek
- terlemeyi önlemek
- kokuları dahil et
Tabii ki, aynı anda birkaç eylem modu da mümkündür. Bu, özellikle kokuların maskelenmesi söz konusu olduğunda geçerlidir. Bunun için gerekli olan parfüm yağları, ambalaj üzerinde aksi belirtilmedikçe tüm deodorantlarda bulunur. Deodorant yoluyla terlemeyi önlemek sorunlu olabilir. Bu deodorantların çoğu alüminyum tuzları içerir. Alüminyumun daha yüksek dozlarda kansere neden olduğundan şüpheleniliyor. Deodorantların buna ne ölçüde dahil olduğu veya olup olmadığı henüz tam olarak açıklığa kavuşturulmamıştır. Bununla birlikte, bazı üreticiler artık reaksiyona girdi ve alüminyumu katkı maddelerinden çıkardı. Alternatif olarak, deodorantlar ayrıca bakterilerin çoğalmasını önleyen alkol içerebilir.
Terlemeye Karşı Deodorant
Sadece biraz terlerseniz, istenmeyen bakterilere üreme alanı sunmuyorsunuz. Sonuç olarak, hoş olmayan bir ter kokusu yoktur. Bununla birlikte, insanlarda 3 milyondan fazla ter bezi vardır. Terleme de vücut ısısını düzenlemek için önemlidir.
Spor veya fiziksel efor da sağlık için iyidir. İnsanlar yaklaşık %70 sudan oluşur ve hatta beyin %80’inden oluşur. Bir kişi, hissedilir derecede terlemeden ter bezleri aracılığıyla günde yaklaşık 1 litre su kaybeder. Yük altında, su kaybı buna göre artar. Çok çalışan veya yorucu spor yapan herkes 10 litreye kadar su kaybedebilir. %3 su kaybından zihinsel ve fiziksel performans düşer. Bu yüzden düzenli içmek önemlidir.
Ancak aşırı terlerseniz bir doktora danışmalısınız. Çeşitli nedenlere sahip olabilen bir bozukluk olan hiperhidroz olabilir. Menopoz sırasında sıcak basmaları nedeniyle terleme de artabilir.
Deodorantlar Nasıl Çalışır ve Hangi Alternatifler Vardır?
Deodorantlardaki tartışmalı alüminyum tuzları en güçlü etkiyi sağlar . Deride çözünürler ve bu nedenle ter bezlerini sınırlı bir süre için kapatırlar. Benzer bir etki, terden yağ bileşenlerini de emen silika ile elde edilebilir. Bu, özellikle terlediğinizde uzun süreli stresin neden olduğu tipik yapışkan hissi azaltır. Kristal deodorantlar ayrıca istenmeyen kokulara karşı da yardımcı olur. Ayrıca bakteri üremesini azaltan bir alüminyum tuzu içerirler.