Türk öncü drone üreticisi, insansız savaş uçağının yer testlerini başarıyla tamamladığını ve dönüm noktası niteliğindeki projenin önümüzdeki günlerde ilk uçuşunu gerçekleştirmeye çok yaklaştığını duyurdu.
Baykar’ın pazar günü paylaştığı videoya göre, Kızılelma adlı Milli İnsansız Muharebe Hava Aracı Sistemi (MIUS), Tekirdağ’ın kuzeybatısındaki bir hava üssünde ilk pist uçuşu ve otonom taksileme testini tamamladı.
Test, Baykar’ın Teknolojiden Sorumlu Başkanı (CTO) Selçuk Bayraktar tarafından denetlendi.
Hızlı insansız savaş uçağı Kızılelma’nın, yavaş hareket eden keşif ve füze taşıyan insansız hava araçları için önemli bir yetenek genişlemesini temsil ettiği söyleniyor.
Önümüzdeki ay hizmete girmesi beklenen Türkiye’nin amiral gemisi amfibi hücum gemisi TCG Anadolu da dahil olmak üzere kısa pist uçak gemilerinden kalkış ve iniş yapabilecek.
Bu özelliğin, Türkiye’nin drone yeteneklerini karadan deniz operasyonlarına genişletmeye yardımcı olacağı söyleniyor.
İskelesine insansız savaş hava araçlarının (SİHA) inişine izin veren helikopter iskele (LHD) tipi gemi TCG Anadolu’nun dünyada türünün ilk örneği olduğu söyleniyor.
Otonom manevra yapabilen Kızılelma, pilotlu uçaklarla birlikte görev yapabilecek ve havadan havaya füze taşıyabilecek.
İnsansız savaş uçağının, stratejik taarruz, yakın hava desteği (CAS), füze taarruzu, düşman hava savunmasının bastırılması (SEAD) ve düşman hava savunmasının imhası (DEAD) gibi çok sayıda askeri eylem gerçekleştirmesi öngörülüyor.
Baykar geçen yıl Ukrayna’nın önde gelen üreticilerinden biri olan Ivchenko-Progress ile MIUS için motor tedariki için bir sözleşme imzaladı. Ivchenko-Progress’in, anlaşma kapsamında jet için AI-322F Turbofan motorunu tedarik etmesi öngörülüyordu.
Uçak, yüksek bir operasyonel irtifaya ve 5.500 kilogram (12.125 pound) kalkış ağırlığına sahip olacak şekilde ayarlandı. 1,5 ton faydalı yük taşıması öngörülmektedir.
Beş saat uçabilmesi ve 800 km/s (500 mph veya Mach 0.64) hıza ulaşması öngörülmektedir.
Baykar, çeşitli çatışmalardaki kritik rolleriyle ün kazanan insansız hava araçlarının arkasındaki şirkettir. Bayraktar TB2 SİHA’ları, Libya, Suriye, Karabağ ve son olarak Ukrayna’daki çatışmaların dengesinin bozulmasına yardımcı olduğu için kredilendirildi.
İHA’lar, Rus işgalinin ilk birkaç haftasında ülkenin zırh ve uçaksavar sistemlerine karşı savunmasında etkili olduğunu kanıtladı.
Başarısı kanıtlanmış TB2, aralarında NATO üyesi Polonya’nın da bulunduğu 24 ülkeye satılırken, Türkiye’nin ürettiği en gelişmiş ve sofistike İHA olarak adlandırılan çok daha büyük kardeşi Akıncı’nın ihracatı için beş ülke ile anlaşmalar imzalandı.
TB2, 150 kilograma kadar füze veya ekipmanla havalanabiliyorken, ilk olarak geçen yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilen Akıncı, çok daha yükseğe uçabiliyor ve 10 kat ağırlıkla havalanabiliyor.
Ayrıca TB2’nin kısa pist kapasiteli bir versiyonu olan TB3 üzerinde de çalışıyor. Şirket yetkililerine göre yeni dronun test aşamasını 2023 yılı sonuna kadar tamamlaması bekleniyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre geçen yıl Türkiye’nin 3,2 milyar dolarlık savunma ihracatının beşte birini Baykar gerçekleştirdi.
Baykar CEO’su Haluk Bayraktar geçen ay yaptığı açıklamada, genişleyen sipariş defterinin bu yıl yaklaşık 1 milyar dolar ihracat geliri elde etmesinin beklendiğini, bunun geçen yılki 650 milyon dolardan yaklaşık %50 daha yüksek olduğunu ve 2023’te %50 daha büyüme beklendiğini söyledi.